GÖĞÜS HASTALIKLARI VE İNTANİYE SERVİSİ
31 Temmuz 2019

  GÖĞÜS HASTALIKLARI VE CİLDİYE SERVİSİ

                                                GÖĞÜS HASTALIKLARI SERVİSİ 

SOLUNUM    SİSTEMİ    HASTALIKLARININ   TANI TETKİK VE TEDAVİ İŞLEMLERİNİN   KURUMDA 

YATARAK    YAPILDIĞİ BİRİMDİR.AMAÇ :   SERVİSTE    YATAN  HASTALARIN    ANİ GELİŞEN    SOLUNUM

  SİSTEMİ  HASTALIKLARININ      TEDAVİSİ   AMAÇLANIRKEN  ,  DEVAMLLIK   GÖSTEREN

HASTALIKLARIN TEDAVİSİ Nİ SAĞLAMAK , HASTALIĞIN    HASTANIN  YAŞAM   KALİTESİNİ   

DÜŞÜRMESİNİ  ENGELLEMEK  VE   İLERLEMESİNE MÜMKÜN ÖLÇÜDE ENGEL OLMAKTIR

 

 

 

                                    İNTANİYE  SERVİSİ    

HASTALIK   YAPICI    MİKROORGANİZMALARIN    İNSANA     BULAŞMASI    SONUCU  GELİŞEN   

ENFEKSİYONLARIN   TANI  TETKİK   VE   TEDAVİSİNİN    KURUMDA YATARAK YAPILDIĞI  BİRİMDİR.

AMAÇ :  ENFEKSİYON HASTALIKLARININ TANI  VE TEDAVİSİNİ SAĞLAMAK .TOPLUMDA HASTALIĞIN

YAYILMASINI  ENGELLEMEK



PALYATİF VE FİZİK TEDAVİ SERVİSİ

Palyatif bakım, mevcut hastalıkları nedeni ile tam olarak iyileşemeyen veya yaşam sonunda desteğe ihtiyacı olan hastalara yardım etmeyi amaçlayan bir tıp alanıdır. Aynı zamanda  ‘destekleyici bakım’ olarak da bilinir. Hastanın acı çekmesinin giderilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına odaklı bir bakım şeklidir.

Eskiden ‘Hastanız için yapabileceğimiz bir şey yok, alın evinize götürün’ denilen hastaların ağrı ve diğer sıkıntılarının azaltılması üzerinde durulur. Yaşamın sonunda, hastalığı iyileştirme amaçlı tedavilerin amacına ulaşamadığı durumlarda palyatif bakım devreye girer ve hastanın şikayetlerine yönelerek yaşam kalitesini artırmayı hedefler.

Amaç hastaların yaşamına yıllar değil yıllarına yaşam katmaktır. Her hastanın yaşamının son günlerini belli bir kalite ve huzur içerisinde geçirmeye hakkı vardır. Bu nedenle palyatif bakım günümüzde insan hakları değerleri arasında sayılmaktadır. Hasta ve yakınları ile iletişim, ölümün doğal bir süreç olarak kabulü, hastanın kararlarına ve seçimlerine saygı duyma, yas sürecinde aileye destek sağlama palyatif bakımın ilkeleri arasındadır.

PALYATİF BAKIMA KİMLER İHTİYAÇ DUYAR?

Palyatif bakım gerektiren başlıca hastalar; alzheimer gibi nörolojik ilerleyici hastalığı olan hastalar , ileri derecede organ yetersizliği olan hastalar, tedaviye yanıt vermeyen kanser hastaları, beslenmesi fiziksel ve nörolojik/psikolojik nedenlerle bozulmuş beslenme desteğine ihtiyaç duyan hastalar, yatak yarası açılan yatağa bağımlı hastalardır.

PALYATİF BAKIM HANGİ TEDAVİ VE DESTEKLERİ KAPSAR?

Ağrının ve diğer bulantı, ishal, kilo kaybı, uykusuzluk, depresyon gibi bulguların kontrol altına alınması ve hafifletilmesi

Hastada oluşan istenmeyen yan etkilerin giderilmesi

Beslenme desteğinin sağlanması

Solunumun rahatlatılması

Hastanın ve ailesinin psiko-sosyal ve manevi gereksinimlerinin karşılanması

Hasta ve ailesinin eğitilmesi

Hastanın son dönem bakımı

PALYATİF BAKIM DESTEĞİ ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Başvurular; palyatif bakım hizmeti almak isteyen hastaların kendisi veya aile bireyleri tarafından bizzat palyatif bakım birimine yapılabileceği gibi aile hekimi, hastanın takip ve tedavisini yapan diğer hekimler veya evde sağlık hizmetleri ekibi tarafından yönlendirilerek de yapılabilir

FİZİK  TEDAVİ   SERVİSİ

FTR Servis çalışmaları  7 gün 24 saat, Fizik Tedavi Hizmetleri mesai saatlerinde devam eder.

Poliklinik hekimleri gerekli tetkiklerden sonra yatış kararı verilen hastalar için aydınlatılmış onam formunu hastaya okutarak imzalattıktan sonra servisteki boş yatak durumuna göre hasta yatış belgesi düzenlenerek hasta kat sekreterliğine yönlendirilir.

Svh gibi hastalara yatarak tedavi planlanır ve dr uygun gördüğü 10-15 seans tedavi uygulanır..

Servis sekreterliği otomasyon sistemi üzerinden giriş yaparak hasta yatış dosyasını düzenler servise kabul işlemlerini yaptıktan sonra servis sorumlu hemşiresi tarafından hastanın laboratuar ve radyoloji tetkiklerinde eksik olan varsa tamamlanmasını sağlayarak hangi oda ve yatakta yatacağı belirlenerek hastayı yatırır.

Servis hemşiresi Hemşire Gözlem Formunu düzenleyerek hastanın vital bulgularını sürekli kullandığı ilaçlarını, diyetini, sorgulayarak gözlem formuna işler , hasta ve ailesi eğitim kayıt formunu doldurur.Hemşirelik hizmetleri ön değerlendirme formunu düzenler.Servis hemşiresi yatan hastaların yatan hastaları muayeneye hazırlayıp, tabibin uygun gördüğü tıbbi tedavileri ve fizik tedaviyi usulüne uygun olarak yapar ve kendine düşen kayıtları yapar.

Ayaktan Fizik Tedaviye başlayacak olan randevulu hastalar poliklinik sekreterinden işlem yaptırıp servise gelirler.Onam formları imzalatılarak saat 09.30 da sırayla elektroterapiye başlanır.

Rehabilitasyon hastaları Fizyoterapist tarafından tedaviye alınır.

Gün boyu yatan hastalar ve ayaktan hastalar sırasıyla Elektroterapiye alınır.

Yatan hastalardan taburcu kararı verilen hastalara kullanacağı ilaçları ve kontrolleri anlatılır.Uygun ev programı egzersizleri  verilir.

                    
DAHİLİYE-KARDİYOLOJİ SERVİSİ

İç hastalıkları bölümü yetişkin bireylerin iç organ sistemiyle ile ilgili incelemeleri yapar. Bu sistemlere ait organların fonksiyonlarıyla teşhis ve tedavi hizmeti verir. İç hastalıkları bölümü diyabet, tansiyon, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, kan hastalıkları, sindirim sistemi(mide bağırsaklar) problemleri, enfeksiyon hastalıkları, solunum sistemi hastalıklar ve obezite gibi problemlerde ilk olarak başvurulan bölümdür.

Ayrıntılı fizik muayene ve hasta öyküsü doğrultusunda gerekli tahlil, tetkik ve incelemeler yapılarak değerlendirmeler ve multidisipliner yaklaşımlar sayesinde hasta için en uygun tedavi planı düzenlenmektedir.

Kardiyoloji bölümü kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili incelemeleri yapar. Önceki yıllarda iç hastalıkları bölümünün bir alt dalı olan kardiyoloji günümüzde ayrı bir ana bilim dalıdır.

Çabuk yorulma, çarpıntı, bayılma, nefes darlığı, ödem, göğüs ağrısı gibi belirtilere sahip olan kişiler kardiyolji bölümüne tedavi olurlar.

Keşan Devlet Hastanesi 6. Katta bulunan servisimiz 24 yatak kapasite ile hizmet vermektedir. Bünyesinde 5 dahiliye uzmanı. 1 kardiyoloji uzmanı, 8 hemşire görev yapmaktadır...


       ACİL  SERVİS

HASTANEMİZDE ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNİN SÜREKLİ VE ETKİLİ YÜRÜTÜLMESİ İÇİN SAĞLIK GÖREVLİSİ TARAFINDAN  ;YEŞİL, SARI, KIRMIZI ALAN  OLMAK ÜZERE TRİYAJ  UYGULAMASI  YAPILMAKTADIR.

YEŞİL ALAN:AYAKTAN BAŞVURAN GENEL DURUMU STABİL OLAN  VE  AYAKTAN TEDAVİSİ SAĞLANABİLECEK  HASTALARIN MUAYENE  OLDUĞU  BÖLÜMDÜR.

SARI ALAN: HAYATİ TEHDİT ETME OLASILIĞI OLAN  UZUV KAYBI RİSKİ  VE  ÖNEMLİ  MORBİLİTE  ORANI YÜKSEK OLAN HASTALARIN (ŞİDDETLİ KARIN AĞRISI , İNATÇI KUSMA, SOLUNUM SIKINTISI )  MUAYENE OLDUĞU BÖLÜMDÜR.

KIRMIZI ALAN:HAYATİ  TEHTİT EDEN VE  EŞ ZAMANLI  ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN HASTALARIN ALINDIĞI  BÖLÜMDÜR. (HAVA YOLU  TIKANIKLIĞI TOKSİK MADDE ALIMI  HİPOVENTİLASYON  VB.)

HASTANEMİZ ACİL SERVİS GİRİŞ KATTA , AYAKTAN  HASTA GİRİŞİ  VE  AMBULANS  GİRİŞİ  OLMAK  ÜZERE  İKİ  GİRİŞİ BULUNMAKTADIR. ACİL SERVİS  2 .SEVİYE OLUP TOPLAM 13 YATAK OLMAK ÜZERE;5 ERKEK  MÜŞAHADE, 6 KADIN MÜŞAHADE  2  COCUK  MÜŞAHADE YATAĞINDAN OLUŞMAKTADIR.

1 YEŞİL ALAN POLİKLİNİĞİ,1ENJEKSİYON POLİKLİNİĞİ ,1 PANSUMAN ODASI, 1 RESÜSİSTASYON ODASI ,1 İZOLASYON ODASI, 1 ADET KBRN 1 ADET CERRAHİ MÜDAHALE ODASI, ACİL RÖNTGEN VE LABARATUVAR BİRİMLERİ İLE HİZMET VERMEKTEDİR.

ACİL EKİBİ 24 SAAT 3 HEKİM VE 7 SAĞLIK ÇALIŞANI  1 LABARATUVAR TEKNİSYENİ VE RÖTGEN TEKNİSYENİ İLE HİZMET VERMEKTEDİR.






DİYALİZ ÜNİTESİ

Hemodiyaliz kanın vücut dışında bir makine aracılığıyla temizlenip (suni böbrek) vücuda geri verilmesi işlemidir. Hastanın sağlık durumuna göre haftada 2-3 kez uygulanmaktadır. Her seans yaklaşık 4 saat sürmektedir. Hemodiyalizin gerçekleştirilmesi için küçük bir cerrahi operasyona ihtiyaç vardır (fistül ameliyatı). Bu operasyon, hastaya yapılan hemodiyaliz işlemini hızlandırmak ve kolaylaştırmak için uygulanır ve damarların birleştirilmesi şeklinde gerçekleştirilir.

Hemodiyaliz Ünitemizde 14 hemodiyaliz cihazımız bulunmaktadır.Sadece yetişkin hemodiyaliz hastalarına hizmet verilmektedir. Cihazların iki tanesi hepatit B li hastalar için kullanılmaktadır.Yoğun bakım ünitelerinde bir yerinde diyaliz cihazı bulunmaktadır.Hemodiyaliz salonumuzda her hastaya özel televizyon ve pozisyon verilen  yatak bulunmaktadır. Hastalarımıza yemek servisi ve kahvaltı verilmektedir.Ayrıca hastalara ulaşım hizmeti sunulmaktadır.

Hemodiyaliz Ünitemizde 2 hemodiyaliz hekimi,8 hemodiyaliz hemşiresi ve teknikeri ile hizmet verilmektedir.Ayda bir Nefroloji veya Dahiliye 

Uzmanı tarafından hastalarımız değerlendirilmekte ve gerektiğinde hastalarımızın raporları yenilenebilmektedir.

Haftada  3 gün  (Pazartesi ,Çarşamba ,Cuma) 3seans diğer günler 2 seans şeklinde hizmet verilmektedir.Pazar günü birim kapalıdır.Üniteye misafir hasta kabul edilebilmektedir.Epikriz, hemodiyaliz raporu ve nufüs cüzdanıyla başvurmanız yeterlidir 



          

                            MUTFAK TANITIMI

Mutfak birimi  keşan devlet hastanesi  personeline  öğle  yemeği ,nöbete kalan personele akşam yemeği ve kahvaltı , hastalara gereksinimlerine göre diyet yemekleri  ve kahvaltı,  hasta yanında kalan refakatçilere sabah , öğle ve  akşam öğünlerinde yemek hizmeti sunmaktadır. Bu hizmeti sunarken malzemelerimiz Edirne den gerçekleştirilen ihale sonucu belli kalite kriterlerinde kontrol edilerek teslim alınmaktadır.

Hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde beslenme faktörü önemli bir etkendir. Özellikle diyabet, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, obezite, metabolik sendrom, hipertansiyon gibi yaygın görülen hastalıkların tedavisinde tıbbi beslenme tedavisi zorunludur. Bu vizyonla mutfak birimimiz 05:00-20:00 saatleri arasında hastanemizde hizmet sunmaktadır.

                                              TOPLUM RUH SAĞLIĞI

TRSM ağır ruhsal problem yaşayan bireylere psikososyal destek hizmetlerinin verilmesini, takip ve tedavilerinin yapılmasını sağlayan etkin ve ulaşılabilir bir merkezdir.

Toplum ruh sağlığı merkezinde psiko eğitim, sosyal beceri eğitimi, iş-uğraş, rehabilitastyon, özbakım ve iş yapabilme becerilerinin kazandırılması ile ilgili eğitimler, bireysel danışmanlık ve hasta yakınlarını bilgilendirme eğitimi yapılır. Böylece hastanın toplumla bütünleşerek daha kaliteli bir yaşam sürmesi sağlanır.

Merkezimizde psikiyatri uzmanı-psikolog-hemşire-sosyal hizmet uzmanı-veri giriş elemanı,temizlik personeli, güvenlik personeli ve usta öğreticiler görev yapmaktadır. Merkezimiz sağlık bakanlığı bünyesinde olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Şizofreni ve benzeri, psikotik bozukluklar ve duygu durum bozuklukları gibi kronik ruhsal hastalığı olan kişiler merkezimize kabul edilmektedir.

Keşan devlet hastanesi psikiyatri polikliniğinde bu tür hastaların muayenesi yapılarak uygun olanlar toplum ruh sağlığı merkezine yönlendirilmektedir. Merkezimiz hafta içi hergün 08:30-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Toplum ruh sağlığı merkezinde mis sabun ve takı tasarım kurslarımız devam etmektedir.

Adres: yukarı zaferiye mah.necati işcan cad. eski Keşan devlet hastanesi karşısı

Tel: 02847149848